Arhitektura

Mokrin je banatsko selo poznato po svojim vinima, lisnatom siru, šunkama, štrudlama i tamburašima. Prvi napisi o Mokrinu datiraju još od 13. veka, ali brojna arheološka nalazišta svedoče da su ljudi ovde živeli i pet hiljada godina pre nove ere. Ovo vojvođansko selo je i dalje mesto koje priča priču o zanimljivim dešavanjima iz prošlosti i poprište je savremenih kulturnih i društvenih događaja inspirisanih okruženjem i tradicijom. U blizini Mokrina nalaze se rezervati prirode a čitavo područje je poznato po raznolikim biljnim vrstama i staništima retkih ptica.

Jedan od prvih viđenijih članova mokrinske porodice Novakov bio je Maksimilijan Maksa Novakov koji je živeo od 1796. do 1874. i koji se, po predanju, obogatio kada je 1848. godine pronašao skriveni džak zlata, mada mnogi pričaju da je Maksa zlato švercovao. Maksin unuk, Ljupko Novakov, 1925. godine je sazidao pravu gazdinsku, tada modernu kuću, današnju ”Kuću na ravnom bregu”. Ova kuća, u selu poznata kao “gvozdena”, zbog metalne kapije i snegobrana, bila je prva privatna kuća u Mokrinu koja je imala elektičnu instalaciju.

Između dva svetska rata, Ljupko Novakov, kao i njegov sin Milan Novakov, u kući su gostili mnoge poznate političare i članove Vlade Kraljevine Jugoslavije, koji su u Mokrin dolazili u lov. U kući Novakovih su često boravili nekadašnji predsednik Vlade Milan Stojadinović i ministar vojni Hadžić.

terraarch

Arhitektonski studio Autori osnovale su mlade i talentovane arhitekte: Dijana Novaković, Maja Trbović, Aleksandra Nikitin i Dušan Nenadović. Autori su ostvarili različite projekte iz oblasti arhitekture, enterijera i dizajna nameštaja a već tri godine rade na idejnom rešenju i izvođenju objekata Terra Panonike.

Imanje na ravnom bregu Terra Panonike u Mokrinu predstavlja jedinstveni primer spoja tradicionalnog i savremenog funkcionalnog koncepta u domenu arhitekture i dizajna. Ovaj kompleks čini pet objekata objedinjenih velikim vojvođanskim dvorištem i predstavlja materijalizovanu viziju socijalno angažovanog investitora Branimira Brkljača i grupe mladih arhitekata okupljenih u kolektivu pod nazivom Autori. Imanje na ravnom bregu je specifična kreativna i inspirativna oaza za susret umetnika, teoretičara, inovatora, edukatora, razmene ideja, znanja i razvoja novog pogleda na moguće konstrukte sela i grada kroz susrete lokalne i globalne zajednice.
Inspirisani okruženjem i tradicijom, uz podršku inicijatora, Autori su započeli adaptaciju i revitalizaciju nekadašnjeg imanja porodice Novakov.


Nagrade:

- Nominovani za nagradu Evropske Unije za Savremenu Aritekturu
Mies van der Rohe Nagrada 2015 – Fundació Mies van der Rohe, Barcelona
Za objekte C i D na imanju Terra Panonica-e (2014)

-Nagrada “Ranko Radović”u kategoriji realizovano arhitektonsko delo (2014)

- Nominovani za nagradu Evropske Unije za Savremenu Aritekturu
Mies van der Rohe Nagrada 2012 - Fundació Mies van der Rohe, Barcelona
Za objekte A i B na imanju Terra Panonica-e (2012)

- Nagrada Ranko Radović  u kategoriji za najbolje realizovano arhitektonsko delo (20112)

- Velika nagrada 33. Salona arhitekture u kategoriji “arhitektura” za objekat B – Terra Panonica (2011)

- Nagrada 35. Salona arhitekture u kategoriji “enterijer” za objekat A- Terra Panonica (2013)

http://www.autori.rs