Rehabilitacija sela u Srbiji – Internacionalna arhitektonska radionica

12/08/2014
6-348

Rehabilitacija sela u Srbiji – Internacionalna arhitektonska radionica

Poslednje sedmice u maju 2014. godine, u Kući na ravnom bregu u Mokrinu, nevladina organizacija Arhitektura za kulturu (Architecture for Culture), u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Politecnico di Milano, organizovala je Internacionalnu arhitektonsku radionicu – Rehabilitacija napuštenih i umirućh sela u Srbiji. Cilj radionice bio je pronalaženje novih programa, aktivnosti i rešenja koji bi vratili život ovim naseljima.

Prema rečima organizatora, izbor lokacije za održavanje radionice nije proistekao samo iz toga što se Kuća na ravnom bregu nalazi u ruralnoj sredini, već što se i tim Terra Panonice na svojevrstan način bavi temom radionice – rehabilitacijom i repopulacijom sela.

Mentori su bili profesorka Jelena Atanacković-Jeličić s Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, profesor Oliviero Godi i asistentkinje Marijana Zorić i Staša Radmilović s Univerziteta Politecnico di Milano. Arhitektonsku radionicu pratilo je 9 studenata iz Srbije i 19 studenata iz Italije, s pomenutih fakulteta.

Ambasada Italije u Beogradu zvanično je podržala ovaj događaj. Tim povodom, NVO Arhitektura za kulturu postala je članica udruženja Asociјaciјe italiјanskih i srpskih naučnika i istraživača – AIS3, a tim Terra Panonice potvrdio je još jednom da Kuća na ravnom bregu zaista jeste „House of Ideas“.