Rezidencijalni boravak pisaca iz jugoistočne Evrope

25/08/2012
413240_285850504863550_402941016_o

Rezidencijalni boravak pisaca iz jugoistočne Evrope

Ovogodišnji ciklus rezidencijalnog boravka pisaca u Kući na Ravnom Bregu trajao je od 25. avgusta do 25. septembra.

Prvi učesnici programa rezidencijalnog boravka u Mokrinu bili su aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold, čitani hrvatski pisac Ante Tomić, čije su pojedine knjige pretočene u poznate filmove, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca srednje generacije Dušan Čater, poznati pisci iz Bosne i Hercegovine Nenad Veličković i Muharem Bazdulj, jedan od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Đerđ Serbhorvat i Aleksandar Prokopiev, jedan od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca.
Kuća na Ravnom Bregu je rezidencijalni boravak koji obezbeđuje odlične uslove za rad pisaca koji pišu po pozivu ili završavaju svoju novu knjigu. Ključni cilj rezidencijalnog boravka Kuća na Ravnom Bregu jeste prepoznavanje, profilisanje i međunarodno promovisanje književnosti koje nastaju u Jugoistočnoj Evropi, ali i oblikovanje ovog rezidencijalnog boravka u domaćim i u međunarodnom okvirima kao prepoznatljive tačke kreativnosti i važnog dela evropske kulturne mreže rezidencijalnih boravaka.

Pored rada na svojim novim rukopisima, pozvani pisci u Kući na Ravnom Bregu su pozvani da napišu po jednu priču na zadatu temu. Tema pisaca koji su učestvovali u ovogodišnjem rezidencijalnom boravku bila je Kuća na Ravnom Bregu, a knjigu njihovih priča na ovu temu objaviće početkom naredne godine Arhipelag. Pišući na zadatu temu, pisci su prolazili kroz književnu avanturu oblikovanja zajedničke knjige, pri čemu ovogodišnja tema nije bila posvećena konkretnoj kući u Mokrinu u kojoj će boraviti mesec dana, već ideji kuće kao prostora intime i jedinstvenog osećanja mesta i vremena.
Autori projekta rezidencijalnog boravka značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu bili su Gojko Božović i Srđan V. Tešin, koji je i koordinator projekta.

Rezidencijalni boravak Kuća na Ravnom Bregu organizovala je Terra Panonica u saradnji sa izdavačkom kućom Arhipelag iz Beograda.